Cicle de Cinema, memòria, pau i drets humans. Curs 2013-14

Cicle de Cinema, memòria, pau i drets humans. Curs 2013-14

Durant el primer trimestre de 2013 hem realitzat les activitats del Cicle Cinema, Memòria, Pau i Drets Humans, un projecte interdepartamental  consistent en el treball de les diverses temàtiques socials derivades d’aquest àmbit a través del llenguatge audiovisual, a l’espai de la Filmoteca de Catalunya.

Els drets humans són aquells inherents a tot ésser humà pel fet de ser persona: es fonamenten en la dignitat humana i són inalienables.

Considerem l’educació en Drets Humans un punt clau per la configuració d’una societat més conscient, justa, participativa i solidària. La interiorització de valors com el respecte als Drets Humans, en el món actual on són constantment vulnerats, és fonamental per la construcció d’una societat lliure on les persones es puguin desenvolupar i créixer de manera lliure i igualitària.

Des de P11-Cultura en acció volem aprofitar el Cicle d’Audiovisual i Drets Humans per fer un treball d’aproximació als llenguatges i significacions de l’audiovisual més propers al públic que assistirà a les sessions, joves d’entre 11 i 16 anys. A través de la projecció de diverses peces audiovisuals de naturalesa diversa (anuncis, videoclips, curtmetratges, documental…) i la reflexió a través d’activitats participatives i intervencions de persones o col·lectius que treballen en primera persona amb les problemàtiques que abordem al llarg de les sessions.

Volem treballar des d’una visió propera als joves, plantejant les problemàtiques amb exemples que els són familiars i fomentant la participació en l’activitat per generar un debat i significació pròpia amb les seves aportacions.

La nostra línia de treball girarà entorn 3 eixos principals:

Reflexió crítica sobre els Drets Humans: Pretenem que els joves coneguin la realitat sobre els Drets Humans i la seva vulneració que tractem al llarg del Cicle des d’una perspectiva propera a la seva realitat. Donant una visió global de la problemàtica i aproximant-la a casos que els puguin resultar propers.

Alfabetització mediàtica (media literacy): treballar aspectes formals i de contingut dels missatges audiovisuals als que estan acostumats (i sovint saturats). Formar un ull crític i conscient de la intencionalitat d’aquests i com a través de la imatge es forma també la percepció de la realitat.

Transformació social pel canvi: comptarem amb la intervenció d’agents i associacions implicats en el treball actiu en els àmbits socials relacionats amb els Drets Humans de cada sessió. Trobem important la vinculació de les reflexions, coneixements i visió crítica que puguem adquirir a través del visionat audiovisual amb la realitat de canvi social que es produeix des del treball actiu de les entitats que portarem. És una manera de fomentar una actitud activa per al canvi social: veure les possibilitats reals de fer coses, i no només quedar-nos en la fase de conscienciació i crítica.

L’espai

La Filmoteca esdevé un escenari amb una gran significació més enllà d’acollir les projeccions i l’activitat. Volem aprofitar la seva (recent emplaçada) ubicació, en un dels punts amb més història i intercultural de la ciutat per fer que entri activament en el procés de reflexió i debat.

És per això que ens proposem que l’activitat, a més de portar “de fora cap a dins” a públic d’altres zones de Barcelona que pugui d’aquesta manera conèixer l’entorn i la realitat, també pugui sortir “de dins cap a fora”, i traslladi la reflexió sobre els diferents aspectes dels Drets Humans a l’entorn de la Filmoteca en forma d’intervenció en l’espai.

CARTELL_CICLE_cmyk